Амбицията на читалище „Възраждане“ е да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното социално-културно пространство. Основа на успешната работа е съчетаването на традицията със съвременните изисквания.

 

/Правила/

1. Народно читалище „Възраждане 1928“ организира Първи конкурс по писане на съчинение на английски език за своите възпитаници, по идея и със спомоществователството на Г-н Р.Велчев-член на Настоятелството. Конкурсът не е ограничен единствено до децата, участващи в школата по английски език. Участие могат да вземат деца от всички школи.
1.а. Конкурсът цели разгръщане на потенциала на децата от читалищните школи и затвърждаване на компетенциите им по английски език.
2. Конкурсът включва избор на една от две теми – крилати фрази от английския писател и политик Уинстън Чърчил (Нобелова награда за литература) и от легендарния американски писател-фантаст от ХХ в. Робърт Хайнлайн. Съчиненията да не се отклоняват от избраната тема.

3. Обемът на съчинението е до 200 думи. Обем, по-голям от посочения, не дава предимства. Съчинения, надхвърлящи 300 думи, не се разглеждат.
4. Съчиненията следва да залагат на креативност, оригиналност, вещина в използването на чуждия език, правилни конструкции, добър стил. Употребата на идиоматични изрази е предимство.
Не се толерират нередактирани текстове с множество правописни и смислови грешки.
5. Читалището осигурява формуляр с темите и описание на условията на английски език. Формулярът е или в хартиен формат, или в електронен такъв (на предоставен имейл), като участниците пишат единствено върху него. Препоръчително е съчиненията да бъдат написани на компютър или четливо на ръка. Компонентите собствено и фамилно име и възраст се изписват собственоръчно.
6. Началото на конкурса е 22.04.2013 г., а негов край е датата 10.05.2013 г. Награждаването на призьорите ще се състои  в периода между 20 и 30 май.2013г  в големия салон на Читалището.Точната дата ще бъде обявена своевременно след края на конкурса.
7. Съчиненията се предават в Читалището – на секретаря г-н Александър Ангелов – или на електронната поща на Читалището (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.). В първия случай датата се удостоверява от секретаря на Читалището, а във втория – от датата на постъпване в информационната система на адресата.
8. Всички съчинения от конкурса се съхраняват в Читалището.      
9. Съчиненията се разглеждат и оценяват от конкурсна комисия от филолози в състав:
    – г-жа Жулиета Александрова – председател на Читалището;
    – ас. Росен Велчев – член на Настоятелството на Читалището и на Съюза на учените в България;
    – г-жа Марина Пърпова – преподавател по английски език в Читалището.
10. За резултатите от конкурса комисията съставя протокол, съхраняван в Читалището. Решението на комисията се взема с мнозинство и не се преразглежда.
11. Призьорите в конкурса получават следните награди:
– първо място –  парична награда 50 лева –наградата е предоставена от Г-н Р.Велчев
– второ място – парична награда 30 лева
– трето място –парична награда  20 лева  
12. Всички призьори получават от Читалището грамота за постигнатото в конкурса, а резултатите се обявяват и на интернет страницата на Читалището.
13. По решение на конкурсната комисия може да бъде дадена грамота и на участник, който не е заел едно от призовите места, но е изложил оригинални идеи в съчинението си (ведно с другите условия по т. 4). Участникът получава и книга от американски автор (художествена литература/ – награда  предоставена от Г-н  Росен Велчев.
14. Естеството на наградите не може да бъде променяно.

 

Реч при церемония по награждаване 27.11.2018 г.

Реч при връчване на първата награда „За значим принос към българското общество“ с лауреат Мая Манолова, омбудсман на Република България
Народно читалище „Възраждане 1928“, София, 27.11.2018 г.
изтегли от тук

mb

mb1

mb2

mb6

Езикови курсове

uc varna 10Курсът по езикова култура в читалище „Възраждане“. Участниците  придобиват  умения за създаване и възприемане на различните текстове.

Музикална школа

Docs / SupportШколата предлага обучение по пиано, китара, цигулка и солфеж.

Народни танци за възрастни

420514 357934030967014 109919213 nКлуб „Акцент” е танцова група, в която любители танцьори изучават български народни хорà и ръченици. Всеки е добре дошъл!

Отиди най-горе